Giriş yap
Kayıt Ol
Taverna Bülteni
EK - Oyuncunun Merkezi Kurallar

İngiliz (Parlamento) Devrimi

Kroisos Çevrimdışı

Ekip Lideri

Dinar: 398

Kraliyet Dinari: 2

4 yıl önce

Burjuva sınıfının yönetime katılmak istemesiyle tarihsel süreç içinde gelişen bir takım olayların parlamento ile sonuçlanması, İngiliz devrimidir.  İngiltere’de parlamentonun tarihsel gelişimine bakalım. 



İlk olarak Anglo-Saksonlar'ın yönetiminde kralın yanında “Witan” denilen "bilge insanlar meclisi" olduğunu biliyoruz. 1066’da I. William döneminde meclisteki üye sayısı artacaktır. Ayrıca bilge insanların yanında kontlar, baronlar ve din adamları da yer almaktadır.


(Witanlar)


Yurtsuz John döneminde (13.yy) Magna Carta (1215) imzalanacaktır. Bunun nedeni kralın keyfi vergi koyması, baronlarla ve din adamlarıyla arasının kötü olmasıdır. Magna Carta'nın imzalanmasıyla kralın yetkileri sınırlandırılmıştır. Yurtsuz John, bu durumdan hoşnut olmasa da kabul etmek zorunda kalmıştır.




I. Edward döneminde genişletilmiş parlamentolar toplanacak ve yasalar yazılı hale getirilecektir. Buna "model parlamento" denilecektir. Kral, bu geniş parlamentoyu ilk kez 1295 yılında toplantıya çağırmıştır. Yaşanan savaşlara ve ekonomik sorunlara karşı parlamento süreklilik kazanacaktır. Ayrıca bu meclis, soylular ve avamlar kamarası olmak üzere iki yapılıydı.



Parlamento yasama yetkisini nasıl elde etti?


Avam kamarası eğer bir şey istiyorsa bunu dilekçe ile krala sunuyordu. Kral da her iki meclisin görüşünü alarak kararını verirdi. IV. Henry döneminde dilekçe hakkı, kanun tasarı hakkına dönüşecektir. Bu tasarı eğer iki mecliste de onaylanırsa yasalaşıyordu. Böylece İngiliz Parlamentosu vergiye rızadan, dilekçe hakkına, buradan da yasa teklif etme yetkisini elde etmiştir.



Tudorlar döneminde güçlü liderlerin olması merkezi otoriteyi kuvvetlendirecektir. Coğrafi keşiflerle elde edilmiş zenginliklerle İngiliz halkı parlamentoya pek ihtiyaç duymayacaktır fakat Stuart hanedanından I. Charles’ın kral olmasıyla sorunlar ortaya çıkacaktır. Kral, kendi başına buyruk hareket ederek vergiler oluşturacak ve Fransa-İspanya ittifakına savaş ilan edecektir. Parlamento da 1628 yılında “Haklar Bildirisi”ni yayınlayarak bu keyfiliğe tepkisini gösterecektir. Bunun üzerine 1629 yılında hükümdar parlamentoyu feshedecek ve 11 yıllık tiranlık dönemi başlayacaktır.


Oliver Cromwell


1641 yılına gelindiğinde parlamento, krala “Büyük Uyarı”yı sunacaktır. Bunun sonucunda 1642-1648 yılında gelenekçiler ile parlamentoyu savunanlar arasında İngiliz iç savaşı yaşanacaktır. İç savaş döneminde Oliver Cromwell, parlamento tarafında yer alarak savaştan galip bir şekilde ayrılacaktır. Bu savaş üç aşamada gerçekleşmiştir:


  • Şövalyeler ile yeni ordu arasında gerçekleşen muharebede kral yenilerek İskoçya’ya çekilir.
  • İkinci aşama I. Charles’ı destekleyen İskoçlar ile İngilizler arasında yaşanır. Bu savaş sonucunda kral yakalanarak idam edilir.
  • Üçüncü aşama: Toprak sahiplerine karşı ayaklanan leveller (köylüler) isyanı Cromwell tarafından bastırılır.



(Oliver Cromwell)

Kralın idamından sonra Cromwell, "koruyucu Lord" olarak ülkeyi yönetecektir. Ülkede işler iyi gitmesine rağmen Cromwell, Prüten mezhebine bağlı kişileri etrafına toplayacaktır. Bu durum halkta rahatsızlığa sebep olacaktır. Cromwell öldüğünde yönetime tekrardan Stuart hanedanından biri, II. Charles çağırılacaktır.  Ayrıca parlamento, kralın hangi koşullarda saltanat süreceğini belirlemek üzere 1689’da “Haklar Beyannamesi”ni yayınladı. Bu beyannamede özel mülkiyet, serbest seçim, kanunların bağlayıcılığı, haklar ve özgürlükler yer alırken; asker toplama ve vergilendirme gibi konular parlamentoya alındı, dolayısıyla anayasal monarşiye geçilmiş oldu.



Parlamentoya giden süreç (özet):

  1. Witanlar (Bilgeler), Kontlar ve Baronlar
  2. Yurtsuz John döneminde Magna Carta
  3. Edward döneminde geniş çerçevede parlamento toplantıları (Avam-Soylular meclisi)
  4. Dördüncü Henry döneminde dilekçe hakkı, kanun tasarı hakkına dönüştü. Bu tasarı her iki mecliste kabul edilirse yasalaşıyordu.
  5. I. Charles’ın keyfi hareketleri.
  6. Haklar Bildirisinin yayınlanması. (1628)
  7. 11 tiranlık yılı.
  8. Büyük Uyarının yayınlanması. (1641)
  9. İç savaş. (1642)
  10. Cromwell ve parlamentonun zaferi.
  11. II. Charles’ın tahta geçişi.
  12. Haklar Beyannamesinin yayınlanmasıyla anayasal monarşiye geçiş.


Sıra Sizde


Konuyla ilgili görüşleriniz nedir? Eklemek istediğiniz noktalar var mıdır, varsa nedir? Tartışmalara katılarak forumda tarih içeriklerinin paylaşılmasını ve geliştirilmesine katkıda bulunursunuz.

3 kişi beğendi

Mastic Çevrimdışı

Baron

Dinar: 3290

Kraliyet Dinari: 0

4 yıl önce

Çok güzel anlatmışsın. Bu magna carta sonrasını anlatan bir film varsı sanırım onun adı neydi?

Kroisos Çevrimdışı

Ekip Lideri

Dinar: 398

Kraliyet Dinari: 2

4 yıl önce

Mastic

Çok güzel anlatmışsın. Bu magna carta sonrasını anlatan bir film varsı sanırım onun adı neydi?


Filmi hatırlar gibiyim ama adı aklıma gelmedi. Birkaç İngilizin kale savunmasıyla mı ilgiliydi? 

1 kişi beğendi

Mastic Çevrimdışı

Baron

Dinar: 3290

Kraliyet Dinari: 0

4 yıl önce

aynen cocuklugundaki bir anıdan yola cıkarak magna cartanın aslını buluyordu falan. Sanırım 2 film var bu konuda

egedemirtas Çevrimdışı

Soylu

Dinar: 695

Kraliyet Dinari: 0

4 yıl önce

Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Ayrıca eklemek istediğim bit bilgi de şudur:

Yurtsuz John'a "Yurtsuz" denilmesinin sebebi babası Henry'nin, oğullarına devletin topraklarını taksim ederken oğlu Jonh'a toprak vermemesidir. Böylece adı tarihte Yurtsuz John olarak adlandırılmıştır.

2 kişi beğendi

Kroisos Çevrimdışı

Ekip Lideri

Dinar: 398

Kraliyet Dinari: 2

4 yıl önce

Mastic

aynen cocuklugundaki bir anıdan yola cıkarak magna cartanın aslını buluyordu falan. Sanırım 2 film var bu konuda


Ironclad? 

1 kişi beğendi

Corleone Çevrimdışı

Köylü

Dinar: 0

Kraliyet Dinari: 0

4 yıl önce

Yazarı tebrik ederim. Gerçekten bilgi verici mahiyette bir yazı olmuş. Bu tarz yazılarının devam etmesini dilerim.

1 kişi beğendi