Giriş yap
Kayıt Ol
Taverna Bülteni
EK - Oyuncunun Merkezi Kurallar

Cebeli Tarık ve Endülüs Tarihi

MuhammetGnl Çevrimdışı

Özgür

Dinar: 0

Kraliyet Dinari: 0

5 yıl önce

Akdeniz ile Atlas okyanusunu bağlayan Cebelitarık boğazına da isim veren bu bölge İber yarım adasının en güneyinde Birleşik Krallığa ait bir denizaşırı bölgesidir. 1713 yılından günümüze kadar da İngiliz hakimiyetindedir.


İsmi


Cebelitarık ingilizcede Gibraltar İtalyancada Gibilterra'dır hepsinin ortak köküyse İslam kaynaklarına geçen Cebelü Tarık'dır. Cebelü Tarık Tarık'ın Dağı anlamına gelmektedir buranın böyle anılmasının asıl sebebi ise nasıl ki Fatih Sultan Mehmet Hanın ilk adım attığı yere bugün Fatih diyorsak aynı sebepten. Cebelü Tarık da ünlü Müslüman komutan Tarık Bin Ziyad'ın 711 yılında ilk adım attığı yerdir. Kendileri de Endülüs Fatihidir.



İslam Dönemi

Cebelü Tarık, 711 yılında Endülüs Fethinin ön ayağı olmuştur Endülüs Fethi, İber yarımadasının büyük bölümünün alınması ile sonuçlanmıştır. Endülüs Emevileri olarak ayrı bir devlete dönüşen bu bölge Endülüs Emevi sultanlarının zevke kendini kaptırması ve cihat yapmaması üzerine yıkılmaya yüz tutmuş sonrasında da 3 ayrı Devlet ortaya çıkmıştır. Sevilla, Zaragoza ve Cordoba Taifleri. Aragon ve Kastilya krallıklarının evlilik ile birleşmesi sonucu Hristiyanlar güç kazanmıştı buna karşı hızla güç kaybeden bu Taifler günümüzdeki Fas bölgesinde kurulan Murabıtlardan yardım istemişti. İspanyol krallıkları Ez-Zellaka muharabesinde verdikleri ağır kayıpla(60000 kişilik ordunun 55000 inden fazlası öldü) teslim oldular. Aradan geçen 4 yıldan sonra da Murabıtlar Zaragoza, Sevilla, Cordoba ve Cebelitarık'ı ele geçirdi. İsyancılar ve Muvahidler tarafından yıkılan Murabıtlar İber Yarımadasını terkettiler. İber yarımadasında da tıpkı anadoludaki gibi 2. Taiflikler dönemi başladı. Bazı Taifler Muvahhıdlar tarafından ele geçirilirken bazıları da İspanyollara kaldı. 70 yıllık bir iktidardan sonra 1212 yılında 40000 kişilik bir haçlı ordusu İkab savaşında Muvahhıdları güçten düşürdü. Çöküş devrine giren Muvahhidler bir çok şehri Aragon, Kastilya, Portekiz ve Navarra krallıklarına kaptırdı.




(İkab Savaşını konu edinen bi tablo)


Son Dem


Muvahhidler'in de çöküşünden sonra İber yarımadasının büyük bölümü kaybedilmişti son kalan bölgeyse Gırnata ve Cebelitrık arasında kurulan Gırnata Emirliği altındaydı.


 (Granada amblemi)



Son kalan bölge olsalar da El Hamra Sarayını yapabilecek güce sahiptiler. Oldukları bölgede 260 yıl hüküm sürdüler Iberian Wedding olarak anılan olayla yani Aragon kraIı  I. Ferdinand ile Kastilya Kraliçesi I. Isabel'in evlenmesi sonucu büyük bir güç elde eden İspanyollar Ebu Abdullah Muhammed'den Granada'yı istemişlerdi fakat talepleri reddedilmişti. Granada halkı ise çıkıcak savaş için Osmanlı Devletinden yardım istemişti ne yazık ki Cem Sultan olayı yüzünden Osmanlı Devleti yardımcı olamamıştı bunun sonucunda İspanyollar Granada'yı ele geçirdi 1 milyondan fazla Müslüman katledildi 300000 Musevi ise Ya hristiyanlığı kabul edicekti ya da ölücekti Osmanlıdan bir daha yardım isteyen Museviler bu sefer kurtarıldı ve Selanik ile İzmir bölgelerine yerleştirildiler.



(El Hamra Sarayı)

2 kişi beğendi